2023. május 4.

Görög bableves
  • Bab – 3 doboz fehérbab (400g dobozonként)
  • Folyadék konzerv babból (Aquafaba) – 300 ml (1 és 1/4 csésze)
  • Paradicsom - 3 közepes paradicsom
  • Vöröshagyma - 2 közepes vöröshagyma
  • Sárgarépa - 2 közepes sárgarépa
  • Olívaolaj - 100 ml (7 evőkanál)
  • Zeller – 3 zellerszár
  • Paradicsompüré - 1 evőkanál
  • Paprika – 1 tk
  • Só - 1 teáskanál, ízlés szerint
  • Fekete bors - 1/2 teáskanál, ízlés szerint

Előkészítjük a zöldségeket: felkockázzuk a paradicsomot, a hagymát, a sárgarépát és a zellert.
Egy lábosban, közepes lángon hozzáadjuk az olívaolajat, a hagymát és a sót. 3 percig pároljuk, gyakran megkeverve.
Hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, és még 5 percig pirítjuk az egészet.
Ezután adjuk hozzá a paradicsomot és a paradicsompürét és 8 percig pároljuk, amíg nem kezd összeolvadni.
Adjuk hozzá a lecsepegtetett babot és az aquafaba-t (bablé). Ezután adjuk hozzá a fekete borsot és a paprikát.
Végül az összes hozzávalóval forraljuk fel a levest, és hagyjuk főni 5-7 percig mérsékelt lángon.

Ha fasoláda gyönyörű narancssárga/vörös színű és sűrű állagú, készen áll a tálalásra. A bablevest öntsük tálakba, és tálaljuk úgy, ahogy van, vagy szórjuk meg egy kis petrezselyemmel, kenyérrel tálaljuk.