2022. február 4.


Hozzávalók:

  • 1 fej savanyúkáposzta
  • 10 dkg rizs
  • 30 dkg kukoricadara
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 2 evőkanál zsír vagy 2 dl étolaj
  • 25 dkg vöröshagyma
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • kevés só, bors
  • 4–5 db paradicsom
  • ½ kg lecsópaprika
  • füstölt szalonna (ízlés szerint)

Elkészítés:

A töltött káposzta két legfontosabb szabálya: 2 rész húshoz egy rész kukoricadarát adunk, és maga a maga a levél is savanyított.

A káposztát forró vízben leforrázzuk. Ha nagyon nagy a levél, akkor harmadoljuk, ha nem túl nagy, akkor felezzük a leveleket, hogy elég kicsik legyenek.

A hagymát és fokhagymát megdinszteljük a zsírban vagy olajban. Ezután hozzátesszük a darált húst, a kukoricadarát, a rizst és a fűszereket. A sóból és borsból annyit tegyünk bele, hogy ha megkóstoljuk, érezhető legyen rajta a fűszer íze is, mert a dara eléggé magába szívja azokat.

Az előkészített káposztalevelekbe göngyöljük a tölteléket, és a káposztaalapra rakjuk őket. Felengedjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és a levébe teszünk annyi sót, borsot, hogy kellően fűszeres legyen. Amikor felfőtt, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és lecsópaprikát, és készre főzzük úgy, hogy a leve elfőjön. Ha kész, fogyasztás előtt 15–20 percen ét állni hagyjuk.