Hozzávalók:
- 1 fej savanyúkáposzta
- 10 dkg rizs
- 30 dkg kukoricadara
- 60 dkg darált sertéshús
- 2 evőkanál zsír vagy 2 dl étolaj
- 25 dkg vöröshagyma
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál ételízesítő
- kevés só, bors
- 4–5 db paradicsom
- ½ kg lecsópaprika
- füstölt szalonna (ízlés szerint)
Elkészítés:
A töltött káposzta két legfontosabb szabálya: 2 rész húshoz egy rész kukoricadarát adunk, és maga a maga a levél is savanyított.
A káposztát forró vízben leforrázzuk. Ha nagyon nagy a levél, akkor harmadoljuk, ha nem túl nagy, akkor felezzük a leveleket, hogy elég kicsik legyenek.
A hagymát és fokhagymát megdinszteljük a zsírban vagy olajban. Ezután hozzátesszük a darált húst, a kukoricadarát, a rizst és a fűszereket. A sóból és borsból annyit tegyünk bele, hogy ha megkóstoljuk, érezhető legyen rajta a fűszer íze is, mert a dara eléggé magába szívja azokat.
Az előkészített káposztalevelekbe göngyöljük a tölteléket, és a káposztaalapra rakjuk őket. Felengedjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és a levébe teszünk annyi sót, borsot, hogy kellően fűszeres legyen. Amikor felfőtt, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és lecsópaprikát, és készre főzzük úgy, hogy a leve elfőjön. Ha kész, fogyasztás előtt 15–20 percen ét állni hagyjuk.