2022. február 4.



  • 1 kg finomliszt
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1–2 evőkanál sertészsír
A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával összekavarjuk, vizet és tejet adunk hozzá. Összegyúrjuk, kinyújtjuk és tepsiben megsütjük.

* * *
  • 1 kg liszt
  • 2 zacskó sütőpor
  • só, víz, bors
Egy kiló liszthez két zacskó sütőport adunk, sóval és vízzel összedolgozzuk középlágy tésztává. Ezt liszttel megszórt tepsibe tesszük, három–négycentisre lapítjuk, majd addig sütjük, míg meg emelkedik és meg pirul.

* * *

Egy élesztőt belemorzsolunk egy bögrényi langyos vízbe. Három csipet sóval meghintjük, majd folyamatosan kevergetve annyi lisztet adunk hozzá, hogy a nokedlinál jóval sűrűbb, de még szaggatható tésztát kapjunk. Hagyjuk kelni fél órát. Ezt követően kisebb darabokat vágunk belőle és két kezünkkel széleit húzva kissé nyújtjuk, majd bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Fokhagymával, tejföllel, sajttal is ehetjük, de magában is nagyon finom:)