2022. február 2.


Hozzávalók:

  • 1 nagyobb főzőtök, vagy a nyárról eltett fagyasztott tök
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3tk pirospaprika
  • 1 csokor kapor
  • 3 deci tejföl
  • kb. másfél dl víz
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors
  • 2-3 evőkanál liszt, ha egészségesebbet szeretnétek, próbáljátok ki a barna rizslisztet

Elkészítés:

A frissből készítjük, akkor a fenti módon a tököt legyaluljuk. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Belereszeljük az egyik fokhagymát, és megszórjuk a pirospaprikával. Ha ez megvan, rátesszük a gyalult tököt – ha pedig fagyasztottból dolgozunk, akkor a mirelitet, felengedés nélkül.
Önts hozzá annyi vizet, ami a tököt még nem lepi el. Egy ujjnyi nyugodtan kandikáljon ki a vízből, főzés közben úgyis levet fog ereszteni, és nem jó, ha túl híg.
A vízzel együtt adjuk hozzá a felaprított kapor kétharmadátés a maradék fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amígy a tök kissé üveges lesz. Ez gyorsan bekövetkezik, nem kell szomorú cérnametéltté párolni.
Ha a tök megfőtt, a liszttel és a tejföllel készítsünk habarást, adjuk a főzelékhet, és a maradék kaprot is tegyük hozzá. Ezután egyet rottyantunk rajta és kész.
Ha savanykásabban szeretjük, akkor egy fél citromot is belefacsarhatunk, vagy rakhatunk az ételbe egy evőkanál ecetet. Fasírt és pörkölt is tökéletes hozzá feltétként. Vagy tükörtojás.