2022. február 2.


Alapanyagok:

Piskóta:

  • 6 tojás (szétválasztva)
  • 200 gramm cukor
  • 4 evőkanál citromlé
  • fél teáskanál só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 100 gramm olaj (pl. étolaj)
  • 1,5 dl szódavíz
  • 250 gramm finomliszt

Csokoládéöntet:

  • 100 gramm étcsokoládé
  • 1,5 dl zsíros tejszín
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • egy evőkanál cukor
  • 3 evőkanál forró víz

A sütőt előmelegítem 175 fokon. Egy szögletes, kb. 5 centi magas falú tepsit kibélelek sütőpapírral, vagy nagyon alaposan kikenek vajjal és beszórom liszttel. A tojásokat két nagy, külön tálba választom szét. A fehérjéhez adom a cukrot, majd gépi habverővel vagy egy robotgép keverőfejével elkezdem lassan felverni a habot. Amikor kicsit felhabosodik, kb. egy perc múlva hozzáadom a citromlevet és a sót, és maximum erővel tovább verem, míg nem túl kemény, de fehér, habos lesz.

A másik tálban elkeverem a tojássárgákat az olajjal, a liszttel, a sütőporral, a szódával és a finomliszttel. A tojáshabot három részletben, lapát vagy spatula segítségével a tojássárgás keverékhez forgatom óvatosan, hogy ne törjön össze. A masszát a formába öntöm, kb. 40 percig sütöm, sülés közben nem nyitogatom, mert összeesik! 40 perc után egy hurkapálcát szúrok a közepébe, és ha tisztán jön ki, kész. Hagyom teljesen kihűlni.

Az öntethez egy tálba teszem a kakaóport és a cukrot, forró vizet adok hozzá, és csomómentesre keverem. Apró darabokra tördelem a csokoládét, és a kakaós keverékhez adom. A tejszínt felforralom, a csokira öntöm, és azonnal lefedem. Hagyom állni legalább 5-10 percig, majd egyszerűen simára keverem