Alapanyagok:
Piskóta:
- 6 tojás (szétválasztva)
- 200 gramm cukor
- 4 evőkanál citromlé
- fél teáskanál só
- 2 teáskanál sütőpor
- 100 gramm olaj (pl. étolaj)
- 1,5 dl szódavíz
- 250 gramm finomliszt
Csokoládéöntet:
- 100 gramm étcsokoládé
- 1,5 dl zsíros tejszín
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- egy evőkanál cukor
- 3 evőkanál forró víz
A sütőt előmelegítem 175 fokon. Egy szögletes, kb. 5 centi magas falú tepsit kibélelek sütőpapírral, vagy nagyon alaposan kikenek vajjal és beszórom liszttel. A tojásokat két nagy, külön tálba választom szét. A fehérjéhez adom a cukrot, majd gépi habverővel vagy egy robotgép keverőfejével elkezdem lassan felverni a habot. Amikor kicsit felhabosodik, kb. egy perc múlva hozzáadom a citromlevet és a sót, és maximum erővel tovább verem, míg nem túl kemény, de fehér, habos lesz.
A másik tálban elkeverem a tojássárgákat az olajjal, a liszttel, a sütőporral, a szódával és a finomliszttel. A tojáshabot három részletben, lapát vagy spatula segítségével a tojássárgás keverékhez forgatom óvatosan, hogy ne törjön össze. A masszát a formába öntöm, kb. 40 percig sütöm, sülés közben nem nyitogatom, mert összeesik! 40 perc után egy hurkapálcát szúrok a közepébe, és ha tisztán jön ki, kész. Hagyom teljesen kihűlni.
Az öntethez egy tálba teszem a kakaóport és a cukrot, forró vizet adok hozzá, és csomómentesre keverem. Apró darabokra tördelem a csokoládét, és a kakaós keverékhez adom. A tejszínt felforralom, a csokira öntöm, és azonnal lefedem. Hagyom állni legalább 5-10 percig, majd egyszerűen simára keverem