2022. február 4.


Az eredeti, hagyományos receptben fehérszalonna szerepelt, ez most a kedvünkért húsosabb kolozsvárira változott, de a vegetáriánusok akár szalonna nélkül is elkészíthetik.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 4–5 db tojás
  • 1 kg krumpli
  • szalonna
  • ízlés szerint némi zsiradék
Elkészítés:

A meghámozott, feldarabolt krumplit sós vízben feltesszük főni, közben a lisztből, tojásból és annyi vízből, amennyit a liszt fölvesz, jó kemény tésztát gyúrunk.
A tésztát kilapítjuk, majd bejgli-szerűen összecsavarjuk, szeletekre vágjuk, a szeleteket két tenyérrel csíkokra sodorjuk, majd a csíkokat kézzel még vékonyabb szálakra szedjük szét – ettől lesz has’gatott galuska – a forrásban levő vízbe szaggatjuk, megfőzzük.
Hagymát, szalonnát kevés zsiradékon megpárolunk, paprikával megszórjuk, a megfőtt galuskát ebbe a zsiradékba szűrővel átszedjük, jól átsütjük, mikor elkészült, kiszedjük tányérra, ízlés szerint borssal, sonkával tálaljuk.