2021. december 9.



https://sobors.hu/receptek/becsinalt-leves-recept/

A becsinált leves csak magyarul hangzik mókásan, ha az eredetét nézzük, akkor a módszert, vagyis puhára vagy félpuhára párolást, franciául fricassée-t (frikasszé) jelenti. Így mindjárt elegánsabb. A metódus szerint a fehér húst (csirkét vagy halat) megpárolják, majd apróra vágott zöldséget adva hozzá világos rántással besűrítik. A szó eredetileg befőzöttet jelent.
Annyi biztos, hogy ez jóval laktatóbb, mint a hagyományos húsleves, így utána már legfeljebb egy kis édességet bír el a gyomrunk. A becsinált levesbe igazából bármilyen zöldséget tehetünk, én a sárgarépa mellett zöldborsóval és gombával dúsítottam. 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 gramm csirkeaprólék
  • 4 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 150 gramm zöldborsó
  • 100 gramm gomba (szeletelt)
  • 4 darab krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál zsiradék (olaj vagy zsír)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 marék petrezselyemzöld (apróra vágva)
A csirkeaprólékot és a zöldségeket alaposan mossuk meg. Zsiradékon, alacsony fokozaton, fedő alatt pároljuk meg a csirkeaprólékot, ezután tegyük hozzá a felkarikázott zöldségeket és a felkockázott krumplit. Folyamatosan kevergetve pirítsuk 10 percet. Szórjuk rá a lisztet, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljunk egyet rajta, majd fedjük le, és főzzük alacsony lángon. Ekkor tegyük hozzá a zöldborsót és a gombát, így főzzük még negyed órát. A végén öntsük hozzá a citromlevet, és szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel.