Alapanyagok:
- két evőkanál olívaolaj
- egy fej vöröshagyma
- egy szál sárgarépa
- egy gerezd fokhagyma egészben
- 500 gramm darált sertéshús (ha kedves a hentes, kétszer daráltassuk át)
- só, bors
- oregánó
- 5 dl passzírozott paradicsom
- 500 gramm durumtészta
A répát és a hagymát megpucolom, felaprítom, és olajon kevergetve párolni kezdem, közben sózom. Ha összeesett, hozzáadom a fokhagymát, a húst, elkeverem, és nagyobbra fokozva alatta a lángot átpirítom. Sózom, borsozom, felöntöm paradicsommal, hozzákeverem az oregánót, és a legalacsonyabb lángon főzöm, míg megpuhul. Amikor kész, az egészet turmixgépbe teszem, vagy átmegyek rajta a botmixerrel. A tésztát kifőzöm, a mártáshoz keverem. Reszelt sajttal tálalom, a fajta kiválasztása a nosztalgiafaktor fokozatától függ.