2021. május 11.


Alapanyagok:

  • fél kiló marhahús (szegy, nyak, farok, esetleg pofa)
  • alaplé
  • egy darab sárgarépa
  • egy vöröshagyma

A meggymártáshoz:

  • 300 gramm meggy
  • 4 dl víz
  • kezeletlen citromhéj
  • fél citrom leve
  • egy evőkanál cukor

A meggyet leturmixolom, majd a vízzel együtt felforralom, hozzáadom a citromhéjat és a cukrot is. Lassan, alacsony lángon forralom, míg el nem kezd sűrűsödni, (ez lehet akár fél óra is), ekkor adom hozzá a vajat.

A darához:

  • 3 evőkanál vaj
  • 150 gramm búzadara
  • 3 dl víz
  • fél teáskanál só

Egy vastag aljú, nehéz, fedővel rendelkező serpenyőben felolvasztom a vajat, majd beleteszem a darát, és megsózom. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig pirítom, míg éppen egyenletesen aranyszínű lesz. Ekkor öntöm hozzá a vizet, elkeverem, és elzárom alatta a lángot, majd lefedem, és hagyom állni, míg az összes vizet magába nem szívta.