Alapanyagok:
- fél kiló marhahús (szegy, nyak, farok, esetleg pofa)
- alaplé
- só
- egy darab sárgarépa
- egy vöröshagyma
A meggymártáshoz:
- 300 gramm meggy
- 4 dl víz
- kezeletlen citromhéj
- fél citrom leve
- egy evőkanál cukor
A meggyet leturmixolom, majd a vízzel együtt felforralom, hozzáadom a citromhéjat és a cukrot is. Lassan, alacsony lángon forralom, míg el nem kezd sűrűsödni, (ez lehet akár fél óra is), ekkor adom hozzá a vajat.
A darához:
- 3 evőkanál vaj
- 150 gramm búzadara
- 3 dl víz
- fél teáskanál só
Egy vastag aljú, nehéz, fedővel rendelkező serpenyőben felolvasztom a vajat, majd beleteszem a darát, és megsózom. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig pirítom, míg éppen egyenletesen aranyszínű lesz. Ekkor öntöm hozzá a vizet, elkeverem, és elzárom alatta a lángot, majd lefedem, és hagyom állni, míg az összes vizet magába nem szívta.