Horváth Ilona féle recept
Hozzávalók:
- 25 dkg rizs
- 1 liter tej
- 2 dl víz
- 4 egész tojás
- 15 dkg cukor
- 2 kávéskanál liszt
- 4 dkg vaj
- reszelt citromhéj
- 10 dkg mazsola
- 180 gramm rizs
- 8 dl tej
- 2 dl zsíros tejszín
- 50 gramm vaj
- 6 tojás
- 100 gramm cukor
- egy nagy csipet só
- 100 gramm mazsola
A rizst a tejben a cukorral és a sóval alacsony lángon, gyakori kevergetés mellett megfőzöm, majd egy nagy tálcára öntöm, hogy teljesen kihűljön. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket egy nagy tálba csorgatom, a sárgákat pedig a kihűlt rizshez adom a mazsolákkal együtt. A fehérjéket lágy habbá verem, és három adagban a rizses masszához forgatom. Vastagon kivajazott, tűzálló tálba öntöm – legyen legalább öt centi magas – és 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm.
Az olasz torta di risohoz egyszerűen 100 gramm mandulát kell venni, a háromnegyedét belekeverni a masszába, a maradékot pedig a tetejére szórni. Az osztrák almás verzióhoz pedig két szép almát kell meghámozni, magházát eltávolítani és szeletekre vágni, majd a megfelelően összeállított és formába öntött nyers masszába nyomkodni őket.