2018. július 18.


Horváth Ilona féle recept

Hozzávalók:
  • 25 dkg rizs
  • 1 liter tej
  • 2 dl víz
  • 4 egész tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 kávéskanál liszt
  • 4 dkg vaj
  • reszelt citromhéj
  • 10 dkg mazsola
Elkészítés: A rizst megmossuk, a tejjel és a vízzel feltesszük főni, hozzáadjuk a cukor felét is. Nem keverjük eszetlenül, mert nagyon összetörik. Közben a tojássárgáját a vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a KIHŰLT rizshez, közékeverjük a lisztet, a reszelt citromhéjat és az előzőleg beáztatott mazsolát. Végül összevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjékkel. Egy alkalmas - nem túl nagy - tepsit kivajazunk, kiszórjuk zsemlemorzsával, elterítjük benne a masszát, és 180 fokos sütőben 35 percig - és tűpróbáig - sütjük. Tálaláskor a tetejére szórhatunk porcukrot, adhatunk mellé borhabot, csokoládémártást, málnaszörpöt, baracklekvárt - tetszés szerint.

Rizskoch (Ács Bori / Telex)

Alapanyagok:
  • 180 gramm rizs
  • 8 dl tej
  • 2 dl zsíros tejszín
  • 50 gramm vaj
  • 6 tojás
  • 100 gramm cukor
  • egy nagy csipet só
  • 100 gramm mazsola

A rizst a tejben a cukorral és a sóval alacsony lángon, gyakori kevergetés mellett megfőzöm, majd egy nagy tálcára öntöm, hogy teljesen kihűljön. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket egy nagy tálba csorgatom, a sárgákat pedig a kihűlt rizshez adom a mazsolákkal együtt. A fehérjéket lágy habbá verem, és három adagban a rizses masszához forgatom. Vastagon kivajazott, tűzálló tálba öntöm – legyen legalább öt centi magas – és 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm.

Az olasz torta di risohoz egyszerűen 100 gramm mandulát kell venni, a háromnegyedét belekeverni a masszába, a maradékot pedig a tetejére szórni. Az osztrák almás verzióhoz pedig két szép almát kell meghámozni, magházát eltávolítani és szeletekre vágni, majd a megfelelően összeállított és formába öntött nyers masszába nyomkodni őket.