Hideg spanyol zöldségleves
Kb ugyanannyi paradicsomot és hámozott kígyóuborkát darabolok föl. Egy-két tv-paprikát, egy-két hegyes erős zöldpaprikát kockázok bele. Minél többféle hagyma következik, lila-, fok- és vöröshagyma kötelező, de ha van póré és újhagyma, az is mehet bele. Korrigálás gyanánt szoktam bele tenni egy kiskonzerv aranyfácán paradicsomsűrítményt, és kevés ketchupot is. (Ha igazán zamatos, vörös a paradicsom, akkor ezek elhagyhatóak.) Fűszerezés: sok frissen őrölt feketebors, só, bazsalikom, balzsamecet, vörösborecet és természetesen sok olívaolaj. Lehet tovább bonyolítani tabascoval, Worchestershire szósszal, oregánóval, borsikafűvel, de a lényegen csak keveset változtat. A végén két rész zsemlemorzsa, és négy rész víz következik. Ezzel alaposan összeturmixolom, és hűtőbe teszem. Jégkockával és fokhagymás krutonnal tálalom.
A tökéletes kruton készítésének rejtelmeiről, és a gazpacho két közeli testvéréről: a lágy és sűrű salmojero-ról, valamint a mandulás-szőlős ajo blanco-ról majd egy másik alkalommal értekezem.
forrás: dibbuk.hu
2018. július 18.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)