2022. február 3.

Alapanyagok:

  • majonéz 2 tojás sárgájából és kb. 150 gramm étolajból
  • 50 gramm zsíros tejföl
  • só, bors
  • fél citrom leve
  • kb. 500 gramm maradék főtt/sült hús, cafatokra szedve
  • 2 közepes krumpli
  • egy nagyobb sárgarépa
  • 150 gramm csemege uborka
  • friss petrezselyem
  • egy marék kapribogyó (opcionális)

A krumplit héjában megfőzöm, mellette a répát is lehetőleg egészben, vagy két darabba vágva, éppen csak puhára. Fontos, hogy ne főjenek szét, mert akkor csak egy nagy adag trutymó lesz a salátából – amire amúgy is van esély. Ha megpuhult, lehúzom a héját, hagyom kihűlni, majd felkockázom, elkeverem a cafatokra húzott hússal, az aprított uborkával. Ezen a ponton jöhet mellé más maradék párolt zöldség. A brokkolitól a borsón át tényleg mindent képes befogadni, de lehet bele finomra vágott hagymát is tenni.

A majonézhez a tojások sárgáit tálba ütöm, belefacsarom a citromlevet, és gépi habverővel keverni kezdem. Először csak cseppenként adom hozzá az olajat, majd mikor láthatóan felvette a tojás, tovább keverem, mindig csak éppen annyit csorgatva hozzá, amennyit felvesz – ezt a tevékenységet folytatom, míg elegendő majonézt nem kapok. A kész majonézt elkeverem a tejföllel, sózom és borsozom, majd a saláta többi eleméhez forgatom. Jól behűtve lesz az igazi.