Alapanyagok:
- majonéz 2 tojás sárgájából és kb. 150 gramm étolajból
- 50 gramm zsíros tejföl
- só, bors
- fél citrom leve
- kb. 500 gramm maradék főtt/sült hús, cafatokra szedve
- 2 közepes krumpli
- egy nagyobb sárgarépa
- 150 gramm csemege uborka
- friss petrezselyem
- egy marék kapribogyó (opcionális)
A krumplit héjában megfőzöm, mellette a répát is lehetőleg egészben, vagy két darabba vágva, éppen csak puhára. Fontos, hogy ne főjenek szét, mert akkor csak egy nagy adag trutymó lesz a salátából – amire amúgy is van esély. Ha megpuhult, lehúzom a héját, hagyom kihűlni, majd felkockázom, elkeverem a cafatokra húzott hússal, az aprított uborkával. Ezen a ponton jöhet mellé más maradék párolt zöldség. A brokkolitól a borsón át tényleg mindent képes befogadni, de lehet bele finomra vágott hagymát is tenni.
A majonézhez a tojások sárgáit tálba ütöm, belefacsarom a citromlevet, és gépi habverővel keverni kezdem. Először csak cseppenként adom hozzá az olajat, majd mikor láthatóan felvette a tojás, tovább keverem, mindig csak éppen annyit csorgatva hozzá, amennyit felvesz – ezt a tevékenységet folytatom, míg elegendő majonézt nem kapok. A kész majonézt elkeverem a tejföllel, sózom és borsozom, majd a saláta többi eleméhez forgatom. Jól behűtve lesz az igazi.